2014.11.11 - 11:44

Dél-Dunántuli tanulmányutak


Kaposvár – Alsómocsolád – Pécs – Pécsvárad – Szekszárd

A Gödöllői Ifjúsági Közösségi Szerveződés (GIKSZER) projekt keretein belül újabb közös tanulmányutakon vettek részt a gödöllői fiatalok és a fiatalokkal foglalkozó szakemberek. Az előző tanulmányutak Dél-Alföldre vezettek, ahol több települést bejárva a helyi ifjúsági ön-kormányzatok képviselőivel találkoztak. Az október 17-18-án lezajlott dél-dunántúli tanulmányutakra így már egy tapasztalatokkal és kellő szakmai útmutatással felszerelkezett közösség indult el.

A tanulmányutak célja az volt, hogy a fiatalok és a szakemberek a különböző műhelymunkákon való közös részvétel után láthassák, hogy a dél-alföldi régió települései mellett, miképp működnek az ifjúsági önkormányzatok Dél-Dunántúlon.

Most öt települést látogattak meg, így megismerkedtek Kaposvár, Alsómocsolád, Pécs, Pécsvárad és Szekszárd ifjúsági önkormányzatainak vezetőivel és tagjaival. Ahogyan a dél-alföldi települések esetében is, itt Dél-Dunántúlon is azt tapasztalták a gödöllőiek, hogy az adott település ifjúsági életének és az ifjúság önszerveződésének fő mozgatórugói a helyi ifjúsági önkormányzatosok.

 



Az ifjúsági önkormányzatok a színes kulturális programkínálat mellett nagy hangsúlyt fektetnek minden településen arra, hogy különböző karitatív és önkéntes munkákba is bevonják a fiatalokat. Így egy közösséget alkotva tudnak tenni településükért.
A gödöllői csoport sok tapasztalattal és a gyermek- és ifjúsági önkormányzatok szakmai hát-térmunkájának főbb pontjaival és lehetőségeivel is megismerkedhetett.

Több mint fél éves szakmai műhelymunkával és két tanulmányúttal a hátuk mögött a fiatalok igazi közösséggé váltak, így minden adott, ahhoz, hogy Gödöllőn is létrejöjjön egy ifjúsági érdekképviselet, mely a várossal, kulturális intézményekkel, városi vezetéssel együtt tehet a helyi fiatalok boldogulásáért.

A fiatalok beszámolóiból:

„Alsómocsoládon a családias légkör tetszett. Mivel nagyon apró falu, kevés az a korosztály, ami érdekelt ebben (80 fő), és őket egyszerűbb elérni és aktivizálni. Ettől függetlenül, szerintem nagyon jó munkát végez mind Anikó (felnőtt segítő), mind Marietta (ifjúsági polgármester), mivel teljesen demokratikusan működik ez a GYIÖK. Érdekes volt, hogy mekkora részben vesznek részt a falu életében, és mennyi önkéntest tudnak elérni.” (Südi Beáta)

 



„Minden meglátogatott településen volt az ifjúsági szervezetnek egy saját épülete/szobája. Ez nagy részben másoktól független, rendelkezésükre bocsátott terület volt. Semmiképpen sem egy intézmény épületének egyik szobája, azok fennhatósága alatt. Az ifjúsági segítőnek és az ifjúsági polgármesternek ehhez volt kulcsa, sőt, Alsómocsoládon csak nekik volt, még az önkormányzatnak sem.

Ez az épület lehet egy teljesen új (mint Alsómocsoládon), vagy egy régebbi felújítva (mint például Pécsen és Orosházán). Ezeknek a felépítését vagy a felújítását pályázati segítséggel finanszírozták, a település önkormányzatán keresztül. Nekünk is ezt a példát kéne követnünk. Az épület fenntartása a települési önkormányzattal együtt történt. A rezsit fizette az önkormányzat, de a tisztaság és a rend fenntartása a fiatalok feladata. Ez követendő példa.

 


Az épületben lehetőség nyílt az ifjúsági önkormányzat üléseinek lebonyolítására és más elfoglaltságaira a fiataloknak. Így például Orosházán az ifjúsági ház számítógépeit korlátozott ideig használhatták a fiatalok; Bordányban csocsóasztal és PlayStation volt; Pécsváradon a fiatalok az ifjúsági házat „kölcsön vehetik” saját bulik rendezésére (ezt nem kell feltétlenül bevezetnünk).

A választásokkal kapcsolatban sok érdekes ötlet merült fel. Először is, demokratikus szervezet lévén a képviselt ifjúság által választott képviselők kell képezzék a testületet, az ők munkájukat pedig szakmai alapon választott felnőtt segítő és más fiatalok kell segítsék." (Stenczel Tamás)