2014.11.09 - 19:27

GIKSZER projektzáró rendezvény


Bemutatkozik a Közéleti Ifjúsági Közösség (KIK)

 

A Művészetek Házában (MUZA) két éve elkezdődött egy projekt, amely most, október 29-én záródott le egy konferencia alkalmával. Ez volt a GIKSZER – Gödöllői Ifjúsági Közösségi Szerveződés elnevezésű, TAMOP-5.2.5/B-10/1-2010-0030 azonosító számú projekt, amelynek során egy olyan folyamat is elindult, ami reményeink szerint nem fejeződik be a GIKSZER lezárulásával.

A záró konferencián lehetőséget kaptunk egy élménybeszámolóra a tanulmányutakról, illetve mesélhettünk jövőbeni terveinkről is. A rendezvényt Pecze Dániel ifjúságügyekkel foglalkozó alpolgármester nyitotta meg és részt vett Szabó Emma Zsófia is, aki a város ifjúsági koncepciójához gyűjti a háttéranyagot, és több beszélgetés alkalmával is kikérte a véleményünket és ötleteinket.

 

 

Beszámoltunk arról, hogy először fiatalok és szakemberek lelkes csoportja dolgozott fél éven keresztül külön-külön csoportban, majd közösen egy gödöllői helyzetkép és jövőkép kialakításáért. A folyamat során szép lassan megszületett az ötlet, hogy Gödöllőnek szüksége van egy olyan szervezetre, amelynek a fiatalok a tagjai, a szervezői és az egész demokratikus. Erre mi, fiatalok egy Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat (GyIÖK) létrehozását tartanánk a legalkalmasabbnak.

Az elmúlt hónapban 9 települést látogattunk meg, ahol valamilyen ifjúsági szervezet működik. Ezek leginkább gyermek és/vagy ifjúsági önkormányzatok voltak, de találkoztunk például egy ifjúsági információs irodahálózattal is. Ezeken a településeken, hála ezen szervezeteknek, a fiataloknak már kisebb-nagyobb beleszólási joguk van a települések életébe. Ezek a tapasztalatok sokat segítenek a felnőtté válásuk útján, hiszen tisztában vannak a demokrácia fogalmával és gyakorlásával, így később, nagykorúként már szabadon és magabiztosan tudják gyakorolni a jogaikat.

 



Mi is az a GYIÖK?

A GYIÖK egy olyan szervezet, amely fiatalokból áll, és a lehető legnagyobb mértékben a települési felnőtt önkormányzatokra hasonlít a felépítése és működése. Feladata a fiatalok érdekképviselete, illetve ifjúsági programok szervezése, rendezése. Sok helyen, ahol jártunk, a GYIÖK véleményezheti a város ifjúsági ügyeivel kapcsolatos javaslatokat, illetve akár maga is állhat elő javaslatokkal. El tudod képzelni azt, hogy megkérdezik a véleményed a város ügyeiről, és akár meg is valósulhat az ötleted? Biztosan sokan örülnének ennek, hiszen sokan vagyunk, sok jó ötlet bukkanhat fel.

Kik a tagjai?

A fiatalok! Választások útján felállítanak egy képviselőtestületet, és ifjúsági polgármestert, alpolgármestereket választanak. Egy-egy választókörzetet alkothatnak iskolák, ifjúsági csoportok, vagy akár lakcím szerint is kialakíthatóak. Mi, akik már pár GYIÖKöt megnéztünk, úgy gondoljuk, hogy Gödöllőn nem csak gyermek vagy nem csak ifjúsági önkormányzat kellene, hanem egy olyan szervezet, amely a 12-29 éves korosztályt foglalja magában. Így lehetőség lenne már egészen fiatal kortól részt venni benne, és egy összetartó és megtartó közösség részévé válni. Persze, ennek a közösségnek is vannak szabályai, hiszen ezek betartásával megkönnyítjük a közös munkát.

 



Hogyan működik?

Olyan szabályok szerint, amelyeket közösen hozunk létre, mindenki egyetértésével, így nem érdekünk nem betartani őket. Fontos, hogy mindenki örömmel vegyen részt ebben, nem szabad kötelességként felfogni, mert az a közös munka rovására mehet. Szeretnénk, ha egy olyan közösség jönne létre, amelyben a tagok kikapcsolódhatnak, tanulhatnak egymástól és jól érzik magukat együtt.

Persze, ezt azért úgy nehéz lenne megvalósítani, ha nem állna mellettünk felnőtt. Felnőtt segítő és ifjúsági referens, akik folyamatosan támogatják és segítik a GYIÖK-öt.

Még hosszú út áll előttünk, és az eddig felsoroltak még csak tervek, de a látottak alapján ezek a tervek működhetnek, és reális alapon nyugszanak.

Keressetek minket a Facebookon!
Közéleti Ifjúsági Közösség (KIK)